Sveže Voće

JAGODA

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog ukusa koje je ujedno i nadaseve zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumljivo jagoda. Jagada pripada porodici Rosaceae (Ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista.

JABUKA

Kraljica ne samo zimskog voća, već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i lekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi večno ostali mladi.

KAJSIJA

Kao deo velike porodice koštunjavog voća kojoj pripadaju šljive, bademi, breskve, višnje i trešnje, kajsija kod većine zauzima posebno mesto. Zlatnožuta boja i dobro upamćen ukus vešto mame gotovo svakog kupca da se sa pijace kući ne vraća bez njih.

KRUŠKA

Kruške su dragoceno voće koje se još od davnina koriste širom sveta zbog lepog ukusa. Osim toga što su ukusan dodatak ishrani, kruške su prepune nutrijenata i hranjivih vrednosti. Neke od ovih aktivnih i efikasnih komponenti su kalijum, vitamin C, vitamin K, fenolna jedinjenja, folat, dijetetsko vlakno, bakar, mangan i magnezijum.

ŠLJIVA

Na vrhu liste 24 voća sa najačim antioksidansnim delovanjem nalazi se upravo šljiva (Prunus domestica), čija sezona počinje u drugoj polovini leta. Zbog ukusnog i lepog izgleda kao i vrednih sastojaka koje poseduju, šljive su vrlo popularno voće. Ovaj sladak plod najčešće se koristi u svežem obliku, ali i za brojne druge proizvode.

VIŠNJA

Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju. Bogate su vitaminom A, C, E i folnom kiselinom, mineralnim kalijumom, magnezijumom, gvoždjem i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.

BRESKVA

Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana. U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa sve do kraja septembra.

DUNJA

``Kraljica jeseni`` - dunja, pored toga što je ukusna voćka, predstavlja pravu vitaminsku bombu. Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, tijamin a od minerala bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. Grci su je obožavali, Rimljani izvlačiči eterična ulja a Francuzi vekovima prave sir od dunje. Lekoviti su plodovi, listovi i seme a od ploda posebno sok i sirup. Veoma su ukusne kao kuvane, pečene, pripremljene kao kompot, marmelada i voćne kaše.

DŽANARIKA

Džanarika se smatra ``boginjom leta``. Džanarika je zaista ukusno i sočno voće koje uglavnom dobro rađa. Plodovi su srednje krupnoće, žuta boje a kada su zrelije dobijaju blago crvenu boju. Izdašna je u raznim agregatnim stanjima: kao sirov plod, kao sok, džem, voćni sirup, materijal za kolač...